3/11/2010 12:00 PM 

Jacobsen Brew House, pivara kompanije Carlsberg u Kopenhagenu lansirala je treće i poslednje pivo iz ekskluzivne Vintidž trilogije, započete 2008. godine. U okviru ovog projekta proizvedeno je svega 1.000 boca najekskluzivnijeg piva na svetu, po ceni od 2010 danskih kruna (oko 250 evra). Svaka boca puni se ručno, posle zrenja u originalnom Jakobsenovom podrumu iz 1847. godine, u hrastovim buradima koja se koriste za vino i dodaju posebnu aromu.

Jakobsen Vintidž 3 je vino od svetlog ječma i predstavlja, na sladu zasnovanu, alternativu najboljim desertnim vinima. Vino od ječma je engleski naziv za jako pivo sa procentom alkohola između 8 i 12 odsto. Jakobsen Vintidž 3 je zlatne boje, specifičan po mehurićima i skoro ’’punom’’ vencu, koji otkriva njegovu srodnost sa slatkim desertnim vinima. Ovo pivo, bogate arome koštunjavog voća, najbolje „ide“ uz slatke deserte i sireve, za razliku od Vintidža 2 koji se savršeno slaže uz ostrige, školjke i italijansku pršutu.

’’Vintage trilogija je bila veliki izazov za nas. Trebalo je napraviti pivo koje nije to u najklasičnijem smislu, već pivo čiji je ukus daleko delikatniji od onoga na šta smo navikli i koji bi zadovoljio kriterijume najzahtevnijih kritičara vina. Mislim da je Vintage 3 kruna našeg rada i da smo sa njim to i postigli’’, kaže Morten Ibsen, tehnolog za pivo u Jacobsenu, koji je u predvodio tim od šest tehnologa u potrazi sa savršenim ukusom Vintidža 3.

Kroz Vintidž trilogiju, pivara Jakobsen je nastojala da pivopijama pruži nesvakidašnje  iskustvo i uživanje, kako za nepca, tako i za oči. Tim umetnika, okrenutih ka budućnosti, izabran je da dizajnira etikete za Vintidž 3. Tako je nastalo šest jedinstvenih etiketa od kojih svaka krije jednu priču i prava su mala umetnička dela.

Glavni motiv na etiketama je Karlsberg City i kako bi on mogao da izgleda u budućnosti.

 

Činjenice o Vintidžu 

Vrsta:

Jakobsen (Jacobsen) Vintidž 3 je vino od svetlog ječma sa 15,0% alkohola.

Cena:

Vintidž 3 košta 2010,00 danskih kruna za 37,5 cl.

Prodaja:

Vintidž 3 može da se kupi u pivari Jakobsen (Jacobsen Brewery), Gamle Carlsberg Vej 11 U Valbiju ili na Internet prodavnici www.carlsberg.dk. Biće i u ponudi određenog broja ekskluzivnih restorana, kao što su Kong Hans, le Sommerlier, Aarø & Co i Mielcke & Hurtigkarl.

Količina:

Planirana je proizvodnja od oko 1,000 boca piva Jakobsen Vintidž 3. Svaka boca se puni ručno. Potrebno je oko 15 minuta da se napuni jedna boca, uključujući punjenje, zatvaranje i stavljanje etikete.

Rok trajanja:

Ovo pivo može da sačuva izvrstan ukus najmanje 50 godina a verovatno do 100 godina.

Vintdiž trilogija:

Jakobsen Vintidž 3 je lansiran početkom marta 2010. godine i predstavlja treće i poslednje pivo u Vintidž trilogiji, koja je započeta 2008. Projekat Vintidž je glavnom tehnologu pivare Jakobsen dao odrešene ruke da napravi savršeno pivo.

Kao i njegova dva prethodnika, Jakobsen Vintidž 3 će predstvljati pravi izazov najskupljim vinima. Jakobsen Vintidž 3 nudi alternativu zasnovanu na sladu, najboljim desertnim vinima, kao što su npr. Sotern, slatko vino od muskatnog grožđa, Bom de Venis, Tokaji, Trokenbirenauslese i Koljeita Port. Šest tehnologa piva iz četiri različite zemlje bilo je angažovano u pravljenju Vintidža 3.

 

Etikete:

Šest različitih etiketa je zasnovano na budućnosti Karlsberg City-ja i svaka priča jednu priču. Nekoliko etiketa obuhvata fotografiju Karlsberg Sitija iz vazduha i ilustraciju. Svaka etiketa takođe podrazumeva priču - priča je kratko opisana na samoj etiketi, a detalji se mogu naći na sajtu radiantcopenhagen.net. Šest Karlsbergovih priča takođe su deo projekta Blistavi Kopenhagen.

Za detalje, posetite http://radiantcopenhagen.net/index3.html.

Etikete imaju sledeće nazive:

1.    Baterija uspomena koja radi na moždane talase (2147)

2.    Red Hrama Sunca (2011-2187)

3.    Naša kupola, ili Karlsberg kupola (2047)

4.    Karlsberg kula (1914)

5.    Galaktički spisi (2213)

6.    Doba originalnosti (1876-2019)