3/18/2015 12:00 AM 
Na svečanosti upriličenoj u zgradi Univerziteta u Novom Sadu, juče je predstavljena Carlsberg i Dunđerski Fondacija, čiji je cilj ulaganje u razvoj nauke i obrazovanja, očuvanje kulturne baštine, zaštitu životne sredine i podizanje svesti društva o aktuelnim socijalnim problemima. Svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici iz sveta nauke, obrazovanja i kulture.

Osnivanjem Carlsberg i Dunđerski Fondacije, kompanija Carlsberg Srbija, njen osnivač, nastavlja da neguje bogatu tradiciju ulaganja u dobrobit društva, poteklu od dva pasionirana ljubitelja piva, ali i dobročinitelja, Jakob K. Jakobsena, osnivača pivare Carlsberg u Kopenhagenu i Lazara Dunđerskog, osnivača pivare u Čelarevu. Ova dva vizionara i filantropa ulagala su u svoje zajednice istom snagom i posvećenošću i Fondacija nastavlja njihovu tradiciju.

„Osnovni cilj Carlsberg i Dunđerski Fondacije je očuvanje vrednosti koje su nam ostavila dva velikana, kroz doprinos društvu, ulaganje u razvoj zajednice i svakog njenog pojedinca“, izjavio je Gabor Bekefi, generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija. „Nasledstvo koje su nam ostavili Jakob Jakobsen i Lazar Dunđerski pre više od stotinu godina s ponosom nastavljamo i danas. Osnivanjem Fondacije ostvarujemo svoju misiju da negujemo istoriju koja nas je izgradila i oblikovala, i istovremeno ulažemo u budućnost generacija koje dolaze.”, dodao je g. Bekefi.

Carlsberg i Dunđerski Fondacija ćće ulagati u projekte zaštite životne sredine, očuvanje kulturne i lokalne baštine, te investirati u podršku nauke i obrazovanja. Ciljevi Fondacije su i podizanje svesti o aktuelnim socijalnim pitanjima, kao i briga o zaštiti potrošača i promovisanje odgovorne konzumacije alkohola. Za kreiranje dugoročnih strategije Fondacije, njenih godišnjih ciljeva, kao i raspolaganje finansijskim sredstvima za pojedine oblasti delovanja biće zadužen Upravni odbor Fondacije, dok će za sprovođenje njenih strategija i programa biti nadležan Izvršni odbor. 

Proces registracije Fondacije je u toku, a očekuje se da će prvi projekti biti najavljeni u aprilu ove godine.