10/6/2014 9:00 AM 
 

Institut za mentalno zdravlje, uz podršku Udruženja pivara i sladara Srbije, predstavio je prvi „Vodič za odgovorno pijenje alkohola” - jedinstvenu publikacija u ovom delu Evrope nastalu u okviru programa saradnje Instituta sa Svetskom zdravstvenom organizacijom. Cilj Vodiča predstavlja prevenciju alkoholizma, smanjenje štete izazvane upotrebom alkohola i unapređenje mentalnog zdravlja građana.          

Alkohol je neraskidivi deo tradicije i kulture Srba. Evidentno je da Srbi vole, ali da „ne znaju da piju“, te umesto da bude katalizator dobrog raspoloženja i zadovoljstva, alkohol često postaje okidač za agresivno ponašanje, nemoralne postupke i radnje opasne po život.“ – istakao je  prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje i urednik Vodiča, i dodao: „Alkoholizam predstavlja najrasprostranjeniju socijalno-medicinsku bolest, a zloupotreba alkohola predstavlja vodeći uzrok smrtnosti kod mladih uzrasta od 15 do 29 godina.“

Promovisanje „niskorizičnog pijenja alkohola” nije novost u svetu i sa uspehom se sprovodi i u drugim zemljama. S tim u vezi, Institut za mentalno zdravlje je pokrenuo nacionalnu kampanju pod nazivom „Odgovorno pijenje u Srbiji“. Jedna od najznačajnijih aktivnosti ove kampanje je upravo „Vodič za odgovorno pijenje alkohola“ sa ciljem da se javnost upozna sa konceptom „društveno prihvatljivog pijenja”, odnosno da budu definisane one količine alkohola i stil pijenja koje ih neće uskraćivati da uživaju u piću.

Direktorka Instituta za mentalno zdravlje, prof. dr Dušica Lečić Toševski istakla je da se u Institutu od osnivanja sa uspehom leči alkoholizam, kao i da je u Institutu ponikla „beogradska škola alkohologije“ koja je prepoznata širom sveta i dodala: „S obzirom da se naša aktivnost zasniva na socijalno-psihijatrijskom pristupu u kojem posebno vodimo računa o porodici, ali i o društvu u celini, odlučili smo da u profesionalnom smislu napravimo još jedan kvalitativni iskorak i promovišemo „niskorizično pijenje“ kao idealan pristup „smanjenju štete“, ali i prevencije alkoholizma u Srbiji.“

Odgovornu konzumaciju alkohola podržavaju i vodeći proizvođači piva u Srbiji, Carlsberg Srbija, Apatinska pivara i Heineken Srbija, koji su podržali štampanje Vodiča, a u ime Udruženja pivara i sladara Srbije obratio se i predsednik Miodrag Maksimović koji je tim povodom istakao da je najvažniji cilj proizvođača piva da potrošačima pruže bezbedan i kvalitetan proizvod, ali i da se tu njihov zadatak ne završava. "Naša misija je da edukujemo potrošače o važnosti umerenog i odgovornog konzumiranja. U ime Apatinske pivare, Carlsberga i Heinekena, kao društveno odgovornih kompanija, mogu da kažem da nam je bilo zadovoljstvo da se priključimo ovom projektu i podržimo publikaciju Vodiča kako bismo nastavili da doprinosimo daljem jačanju svesti javnosti o pivu kao piću, ali i značaju njegovog odgovornog i umerenog konzumiranja.“ – izjavio je Maksimović.

O projektu „Odgovorno pijenje u Srbiji“

Projekat Instituta za mentalno zdravlje „Odgovorno pijenje u Srbiji“ predstavlja „pilot projekat“ oročen na godinu dana, međutim više je nego evidentno da on mora postati trajna aktivnost u našoj zemlji kako bi se postigli željeni i dugotrajni rezultati.

U narednim mesecima Institut za mentalno zdravlje organizovaće javne promocije Vodiča, namenjene najširem sloju građana Srbije, na kojima će besplatno deliti „Vodič za odgovorno pijenje alkohola“. U ovoj fazi promocije planirana su predavanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.