U centrali Carlsberga u Kopenhagenu postoji muzej posvećen istoriji poslovanja kompanije. U njemu se čuvaju brojni eksponati koji svedoče o tome kako je u prethodnim decenijama iz male radionice piva nastao internacionalni gigant kakva je današnja kompanija Carlsberg.

Pivara Čelarevo shodno svojoj matičnoj kući ima zadatak da ispriča sličnu priču, te je stoga 116 godina nakon osnivanja same pivare otvoren mali posetilački centar - Muzej koji je posvećen upravo samom osnivaču pivare-poznatom veleposedniku - Lazaru Dunđerskom.

Ovakav potez mnogim vrsnim poznavaocima i ljubiteljima piva, pa čak i istoričarima nije nimalo čudan sa obzirom na dugu tradiciju pravljenja piva koja ima ova pivara. O samom kvalitetu piva koje se već više od jednog veka i pravi- suvišno je i govoriti.

No, nekadašnja mala fabrika Lazara Dunđerskog koja je nakon Drugog svetskog rata postala državna institucija Pivara Čelarevo A.D, pridružila se 2003. godine internacionalnoj kompaniji Carlsberg i postala jedna od vodećih rastućih pivara na ovim prostorima što i sve statistike potvrđuju. Osim brojnih inovacija i investicija koja je donela, kompanija Carlsberg je oduvek isticala da se istorija i tradicija ne smeju zaboraviti. Čvrsto rešena da postane vodeća u pravljenju vrhunskog piva, ona je sebe sada i uvrstila i u turističku ponudu ovog dela Vojvodine, tako što je prva i jedina otvorila otvorila Muzej.

Ovakav jedinstveni mini centar koji je spoj tradicionalnog i modernog uvešće vas u priču koje je prvo pivo nastalo iz ove fabrike, kako su i se i na koji način dopremali sastojci koji su potrebni za pravljenja, a zatim i kako se skladištilo i čuvalo pivo. Avanturu u istoriju pivare moći ćete da vidite kroz stare slike i pisma osnivača Lazara Dunđerskog, kao i kako su se i na koji način uveseljavali radnici prilikom proslava. Veoma retke starine, koje čak nisu uspeli da skupe ni obližnji muzeji tražene su na lokacijama okolo Čelareva, pa  ćete tako imati priliku da vidite i ugostiteljski inventar koji se koristio pre 100 godina.

Kako istorija nije jedino čime se diči naša pivara, u samom centru Muzeja imaćete priliku da vidite i koji su to savremeni brendovi kojima pivopije pridaju najveću pažnju danas, a ukoliko niste sigurni koji su razlozi za to....moći ćete i da degustirate jedno od više vrsta piva koje pivara proizvodi ili distribuira.

Na samom kraju, imaćete priliku da pokažete koliki ste ljubitelj piva, pa i samim tim i da kupite po vrlo povoljnim cenama i promotivne majice i kačkete.

Stoga...dobrodošli!

 

Radno vreme muzeja je svakog četvrtka od 14-16h.

Za sve posetioce ulaz je slobodan.

 

Kontakt za organizovane posete:

Ljiljana Radišić

Telefon: 062 228 195

E-mail adresa: ljiljana.radisic@carlsberg.rs