Meni

Carlsberg i Dunđerski fondacija osnovana je 2015. godine

Carlsberg i Dunđerski fondacija

Fondacija je osnovana sa ciljem da nastavi tradiciju koju je Jakob K. Jakobsen započeo davne 1876. godine, stvarajući prvu Carlsberg fondaciju i poveže tradiciju Lazara Dunđerskog, koji je u srpskoj istoriji ostao poznat kao veliki dobrotvor i zaštitnik dece i omladine.

Cilj prve Carlsberg fondacije bio je da pomaže laboratorijama Carlsberg pivare i pruža podršku naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, matematike, filozofije, humanističkih i društvenih nauka, dok je Lazar Dunđerski pretežno ulagao u mlade talente i obrazovanje dece i mladih. Kroz spajanje ciljeva i vrednosti naših osnivača, fondacija Carlsberg i Dunđerski ostvaruje svoju misiju da neguje istoriju koja nas je izgradila i oblikovala, a istovremeno ulaže u budućnost generacija koje dolaze. Osnivač pivare i kompanije Carlsberg, Jakob K. Jakobsen, svoju viziju ulaganja u nauku i kulturu realizovao je kroz fondaciju sa sedištem u Kopenhagenu, dok je sa druge strane, a otprilike u isto vreme u Srbiji, Lazar Dunđerski, naslednik jedne od najimućnijih i najuglednijih porodica u Bačkoj, pomagao izgradnju obrazovnih ustanova, bolnica i ulagao u mlade talente.

Carlsberg i Dunđerski fondacija spojila je u jednu ideje dva velika evropska dobročinitelja i pivara. Tradiciju ulaganja u nauku, u istoriju kompanije Carlsberg utkao je njen osnivač Jakob K. Jakobsen, dok je patriotska ljubav Lazara Dunđerskog i dobročinstvo usmereno ka mladim talentima nastavilo da živi kroz zaostavštinu i priču o porodici Dunđerski i pivaru.

Vizija i misija

 

VIZIJA

Carlsberg i Dunđerski fondacije jeste da neguje zaostavštinu i ideje dvojice osnivača, kroz konstantan doprinos unapređenju društva i razvoju pojedinaca u njemu.

 

MISIJA

Ulažući u razvoj nauke i obrazovanja, očuvanje kulturne baštine, zaštitu životne sredine i podizanje svesti društva o aktuelnim socijalnim problemima, ostvarujemo svoju misiju da negujemo istoriju koja nas je izgradila i oblikovala, a istovremeno ulažemo u budućnost generacija koje dolaze.