Meni

Rebrew projekat

Carlsberg je 2016. godine predstavio Rebrew projekat, kako bi proslavio godišnjicu Carlsberg Laboratorije

Primenom sofisticiranih tehnika, Laboratorija za istraživanja kompanije Carlsberg ponovo je proizvela prvo lager pivo na svetu i to od originalnog kvasca, koji je napravio revoluciju u procesu proizvodnje piva davne 1883.

Na opšte iznenađenje, kvasac je preživeo 133 godine u flaši piva sakrivenoj u starim podrumima pivare, a vodeći eksperti pivarstva su sada uspeli da ponovo proizvedu pivo za koje se smatra da je preteča većine današnjih lagera.

Nekada davno proces proizvodnje piva bio je prilično nepredvidiv, jer je često rezultirao fenomenom „pivske mučnine“. Ipak 1883. godine Carlsberg laboratorija za istraživanja unapredila je kvalitet piva svojim revolucionarnim otkrićem čistog kvasca, čime je omogućeno dobijanje kvalitetnog piva iz svakog proizvodnog ciklusa.

Carlsberg je tada podelio besplatno svoj čisti kvasac sa svim proizvođačima piva. Većina današnjih brendova lager piva vodi poreklo upravo od tog kvasca, a za ovakvo delo, pivara je primila zahvalnicu od nekih, danas svojih najvećih konkurenata.

„Bez ovog kvasca danas ne bi postojalo pivo koje danas čini 90% svetskog tržišta“, izjavio je Martin Kornel, vodeći britanski istoričar pivarstva. Naučnici u Carlsberg laboratoriji nedavno su došli do neverovatnog otkrića u starim podrumima kompanije u Kopenhagenu – nekoliko flaša jednog od najstarijeg Carlsberg piva, proizvedenog od originalnog čistog kvasca davne 1883. godine, odolelo je „zubu vremena“ i nakon godinu dana opsežnih istraživanja, iz njih su ekstrakovane ćelije čistog kvasca.

U slavu 140. godišnjice Carlsberg laboratorije za istraživanja, vodeći naučnici i pivari laboratorije proizveli su ponovo prvo svetsko lager pivo na najautentičniji način, korišćenjem originalnog čistog kvasca i potpuno istog recepta, sastojaka i tehnika proizvodnje, kao i 1883. Ovo dostignuće je svedočanstvo istorijskim otkrićima Carlsberg laboratorije, kao i njenom današnjem neprevaziđenom kvalitetu i mogućnostima. Po prvi put, nakon više od 100 godina, muškarci i žene moći će da okuse pivo, koje ne samo da je preteča današnjih piva, već i oličenje jedinstvenih mogućnosti Carlsberg laboratorije za istraživanja.