Meni
A young Carl Jacobsen.jpg

Carl Jacobsen

Carl Jacobsen, pivar, umetnički kolekcionar i filantrop

Carl Christian Hillmann Jacobsen je rođen 2. marta, 1842. godine, kao jedino dete J.C. i Laure Jacobsen.

Od 1866. godine otpočelo je njegovo četvorogodišnje putovanje u vodeće pivare u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Engleskoj i Škotskoj, gde se upoznaje sa britanskim pivima vrhunske fermentacije.

Nakon povratka, otac mu poverava pivaru, u okviru svoje pivare, misleći da će on proizvodti Ale, Porter i Lager. Međutim, potcenio je želju svog sina da proizvodi bolje pivo, pa su praktično postali konkurenti.

Carl je prodavao njegovo pivo sa imenom Carlsberg (nazivao ga je Novi Carlsberg) i na veliko neodobravanje njegovog oca, Carl proizvodi pivo sa kraćim vremenom skladištenja. Prodaja u Carlsovoj pivari nadmašuje prodaju njegovog oca. Upravo ovo postaje razlog za porodičnu svađu između oca i sina.  

J.C. Jacobsen je naložio svojim advokatima da isključe Carla iz pivare i da pokušaju zakonski da ograniče njegov proizvodni kapacitet. U tom trenutku čak i pokušava da natera Carla da promeni ime svoje pivare. Takođe, J.C. je želeo da zadrži dizajn etikete samo za sebe, ali Carl nije sarađivao.

Carlu je 1881. godine i zvanično dozvoljeno da osnuje sopstvenu pivaru pod nazivom Novi Carlsberg i on to čini 1882, a kompanija njegovog oca tom prilikom menja ime u Stari Carlsberg.

Najzad, nakon nekoliko godina usledilo je pomirenje između oca i sina, u oktobru 1886. godine, baš pred smrt J.C.Jacobsena 1887.godine.

Carl je na kraju pomogao da se Stari i Novi Carlsberg ujedine i tako stvori preduslov za stvaranje velikih multinacionalnih poduhvata.

Bio je oženjen Ottiliom Jacobsen od 1874.godine pa sve do njegove smrti, 1903.godine. Zajedno su imali osmoro dece, ali je njih četvoro prerano preminulo.

Da li ste znali?

Carl je bio istaknut kulturni entuzijasta, poznat po svom interesovanju za grčku i klasičnu umetnost. Njegova posvećenost i angažman doveli su do osnivanja umetničkog muzeja pod nazivom Ny Carlsberg Glyptotek 1897.godine, kojem je poklonio svoju celokupnu, prilično značajnu kolekciju antičke umetnosti. Ovaj muzej se i dan danas smatra jednim od najvažnijih muzeja umetnosti.

The Glyptotek.jpg (1)

U službi umetnosti

Prema njegovim rečima, Carl Jacobsen je stavio sebe “u službu umetnosti”, službu koja je postala njegovo životno delo.

Kao što je J.C.Jacobsen verovao da je nauka ključ za bolje društvo, tako je i Carl Jacobsen verovao da ukoliko su okruženi lepim stvarima, ljudi postaju bolji. U njegovim očima, umetnost je bila poučna i trebalo bi je podržavati u istoj meri kao i nauku.

Carl Jacobsen se takođe istakao i kao kolekcionar umetničkih dela, pokrovitelj i kustos sopstvenog umetničkog muzeja Ny Carlsberg Glyptotek. U centru Kopenhagena, i dan danas, javnost može da uživa u njegovoj jedinstvenoj umetničkoj kolekciji, jednoj od najboljih u severnoj Evropi.

Strast prema umetnosti Carla Jacobsena može se primetiti i u Carlsbergu danas, gde je se izuzetno vodi računa o dekoraciji industrijskih zgrada i gde je to prioritet.

Na ovom primeru možete videte 56 metara visok vijugavi dimnjak sa motivima egipatskih cvetova lotosa. Do danas ostaje jedan od prvih simbola industrijske arhitekture.