Meni
20111109-032100-6 (1).jpg

Carlsberg posed u Kopenhagenu

Carlsberg posed u Kopenhagenu i danas izgleda kao 1847. godine

 

Za J.C.Jacobsena, kao i za njegovog sina Carla, od izuzetnog značaja je bilo kako Carlsberg imovina izgleda. Pre svega Carl Jacobsen je verovato da atraktivno okruženje, poput umetnosti može da oplemeni čovekov duh. Želeo je da istražuje nove arhitektonske stilove za svoje industrijske zgrade, kako bi svorio pivaru koja zadovoljava estetske kriterijume.

Primera radi, Carl Jacobsen je želeo da dokaže da bi i sam dimnjak fabrike mogao da bude umetničko delo.

Zato je i 1900.godine sagrađen čuveni Carlsberg dimnjak, koji je visok 56 metara i na kojem se nalaze motivi cveća Egipatskog lotosa. Do dan danas ovo ostaje jedan od istinskih bisera industrijske arhitekture.

 

15_carlsbergarkiv_anderssuneberg-1.jpg

Vila J.C. Jacobsena

Na samo nekoliko koraka od pivare nalazi se lična vila J.C.Jacobsena – izvanredan spomenik arhitekture i pejzažnog baštovanstva devetnaestog veka.

Vila Carla Jacobsena

U blizini vile njegovog oca, nalazi se i Carlova vila. Kao posvećeni kulturni entuzijasta, Carl je pored svoje posvećenosti izgledu zgrade pivare, bio  izuzetno posvećen i uređenju sopstvenog doma, na koji je posebno bio poseban.

 

CarlsvillaDrawing.jpg (1)
elephantgate.jpg

Kapija sa slonovima

Najpoznatija građeivna u okviru pivare jeste Kapija sa slonovima Carla Jacobsena. Slonovi simbolizuju Carlovu decu, onu koja su preživela.

Jacobsen je izabrao simbol slona zato što ova životinja predstavlja snagu, lojalnost, marljivost I upornos: savršen spoj njegovog životnog motoa “Laboremus Pro Patria”, što u prevodu znači “Hajde da radimo za svoju zemlju”

Dipylon Gate.jpg

Diplonska kapija

“Za pivaru, bez obzira na neposrednu dobit, stalna svrha treba da bude razvijanje umetnosti pravljenja piva do najvećeg stepena savršenstva, kako bi ova pivara i njeni proizvodi mogli da služe kao model i svojim primerom pomažu da se pivarstvo u ovoj zemlji održava na visokom i časnom nivou.”

Ovo su reči pivara J.C. Jacobsena iz njegovog testamenta, koje su danas poznate kao Carlsbergove “Zlatne reči” i uklesane su u Dipilonsku kapiju u Kopenhagenu.

 

Carlsberg Centralna Kancelarija

Carlsberg centralna kancelarija u Kopenhagenu se i dalje nalazi na istom brdu odakle je sve i počelo davne 1847. godine. Svečano je otvorena 2020.godine.

Zgrada se nalazi u neposrednoj blizini Carlove i J.C.Jacobsenove vile, starih proizvoda i fabrika i zapravo predstavlja ulaz u Carlsbergov posed.

Ova zgrada je projekat arhitekte C.F. Mollera.

Konjušnice

Kada je J.C.Jacobsen sagradio pivaru 1847.godine, on je takođe sagradio i prostor za konje, koju su bili korišćeni za isporuku piva trgovcima u gradu.

Do 1925. godine, Carlsberg je imao blizu 200 konja. Danas, Carlsberg ima 4 konja, koja i se i dalje nalaze u Carlsbergovom posedu i uživaju u dnevnim šetnjama.

IMG_2106.jpg (1)

Da li ste znali?

Zvezdana Kapija na prvobitnom ulazu u pivaru simbolizuje zvezdu sa 12 krakova. Zvezda sa 12 krakova je zaštitni znak starog Carlsberga i interesatno je da ova Zvezdana Kapija i danas stoji.

2295.jpg