Meni

10 STVARI KOJE NISTE ZNALI O NAJPOZNATIJEM IRSKOM PIVU!

Guinness poziva ljude širom sveta da odgovorno proslave nacionalni praznik Irske i otkriju pravi duh ove zemlje!

I ove godine kultni crno-beli staut Guinness ohrabruje ljude širom sveta da, uprkos izmenjenim uslovima u odnosu na prethodne godine, proslave istinski duh Dana svetog Patrika.

Potpuno je nevažno da li ste Irac ili ne, kao ni da li ste na Dan svetog Patrika online, u pabu ili u gostima. Jedino što je važno je čin povezivanja sa prijateljima, podizanje čaše najpoznatijeg tamnog piva u čast zaštitnika Irske i uživanje u prazniku. Univerzalnost ovog praznika najbolje opisuje činjenica da se svake godine slavi od Dablina do Dubaija, Londona do Lime, Pariza i Stokholma do Sidneja, kao i od Moskve do Monserata, a proizvođači Guinness ohrabruju pivopije da prilikom uživanja u ovom pivu prihvate i neke od prepozantljivih irskih kvaliteta: da budu uvek spremni na čašicu razgovora i da život ne shvataju previše ozbiljno.

I Dan svetog Patrika i Guinness važan su deo kulturne baštine i tradicije Iraca, a uoči ovog praznika koji je bez Guinness nezamisliv, donosimo neke od najinteresantnijih, ali manje poznatih činjenica o ovom globalnom pivskom brendu.

Četiri prirodna sastojka čine Guinness najpopularnijim stautom na svetu: voda, ječam, hmelj i kvasac;

  1. Proizvodi se u 50, a prodaje u više od 120 zemalja;
  2. Točenje Guinnessa počelo je 1959. godine povodom proslave 200 godina od kada je Arthur Guinness potpisao najam pivare St. James Gate na 9.000 godina;
  3. Guinness je proizvodio pivo gotovo 200 godina pre nego što je uveo Guinness Draught, od kojega su Guinness Foreign Extra Stout i Guinness Extra Stout mnogo stariji;
  4. James’s Gate pivara je najstarija pivara na svetu koja proizvodi straut;
  5. Pivara 4, koja je deo St. James’s Gate-a, otvorena je 2014. godine i do danas je jedna od tehnološki najnaprednijih i ekološki najodrživijih na svetu;
  6. Iako mnogi Guinness smatraju crnim zapravo se radi o jako tamnoj nijansi boje rubina, koja dolazi od pečenog ječma;
  7. Da bi se natočila savršena čaša Guinnessa potrebno je 119.53 sekunde;
  8. Izvorno ime Guinness Foreign Extra Stout je bilo ‘West India Porter’, sa prvim zabeleženim točenjem 14. decembra 1801. godine;
  9. Dok je pinta najpoznatiji način za točenje Guinnessa, može da bude serviran i u obliku koktela i to, ni manje ni više, nego u kombinaciji sa šampanjcem.

 

 

Za više informacija o Guinnessu, posetite sajt: https://www.guinness.com/en/